Header

3 milioane de rețete electronice în 4 luni de zile

November 8th, 2012 | Posted by admin in Informaţii

Miercuri, 7 noiembrie, a fost depăşit pragul de 3.000.000 de rețete electronice înregistrate de la punerea în funcţiune a sistemului pe 2 iulie 2012, ceea ce înseamnă aproximativ 75.000 de rețete prescrise zilnic cu ajutorul acestui sistem. Dacă pentru atingerea pragului de un milion de reţete electronice a fost nevoie de aproximativ 3 luni de zile, farmaciștii și medicii au înțeles treptat importanța utilizării prescripțiilor în format electronic și după alte 23 de zile (17 octombrie) s-a atins pragul psihologic de 2 milioane.
Sistemul oferă raportări prin care CNAS verifică dacă ce prescriu medicii se regăsește în ce eliberează farmaciile la prețuri compensate. Ca măsură suplimentară, rețeta electronică vine în sprijinul medicilor reducând riscul erorilor de prescriere. Spre exemplu, dacă sunt prescrise medicamente incompatibile între ele, medicul este avertizat. Similar se întâmplă și dacă doza prescrisă pacientului este prea mare sau dacă nu se respectă regulile impuse de sistemul de decontare. Datele pacientului sunt protejate, diagnosticul fiind tipărit codificat.
”Pentru a ne asigura că proiectul este implementat cu succes până la 1 ianuarie 2013 de când va deveni obligatoriu, am luat mai multe măsuri, inclusiv vizite aleatorii și neprogramate la farmacii pentru a vedea dacă s-au făcut investițiile tehnice necesare și cum funcționează efectiv sistemul. Cu o viteză de răspuns de 5-8 secunde pentru fiecare rețetă eliberată, timpul de așteptare al pacienților la ghișeu s-a micșorat semnificativ”, spune dr. Doru Bădescu, Președintele CNAS. ”Din păcate mai există farmacii care încă nu au adoptat sistemul, iar pacientul, adică asiguratul nostru, trebuie să caute o unitate care să îi poată onora rețeta electronică primită de la medic”, spune oficialul CNAS.
În continuare, CNAS monitorizează farmaciile care nu pot elibera rețete electronice și informează medicii prescriptori asupra acelor unități care folosesc cu succes sistemul, pentru a îndruma pacienții în mod eficient. Totodată, medicii care prescriu în format electronic peste 70% dintre rețete sunt stimulați financiar, conform reglementărilor legale în vigoare.
”În paralel cu reducerea progresivă a comenzilor către Imprimeria Națională pentru rețetele clasice, autocopiante – fapt ce va duce indirect la forțarea aderării la noul sistem, ne concentrăm și asupra dezvoltatorilor de software privat, urmărind ca aceștia să pună la dispoziție aplicaţii în concordanţă totală cu cerinţele softului de bază. Pentru că fiecare farmacie sau spital poate achiziționa softuri proprii de emitere a rețetelor, fiecare document emis astfel va purta obligatoriu marca sau codul producătorului softului respectiv, pentru ca noi să putem identifica pe loc orice nereguli”, explică dr. Doru Bădescu măsurile de stimulare a implementării sistemului, luate de CNAS.
Despre ”Rețeta electronică”:
Proiectul ”Prescripția electronică” este un proiect finanțat prin Programul Operațional Sectorial ”Creșterea Competitivității Economice”, co-finanțat prin Fondul European de Dezvoltare Regională ”Investiții pentru viitorul dumneavoastră”. Valoarea totală a proiectului este de 48.549.000,00 RON, din care asistența financiară nerambursabilă este de 31.792.000,00 RON. Până în luna iunie 2012, valoarea totală plătită pentru construcția sistemului și servicii auxiliare prevăzute în contractul de finanțare a fost de 45.063.835,80 RON (inclusiv TVA).
Contractul pentru Sistemul Informatic de Prescripție Electronică (SIPE), realizat de HP și Siveco România, a fost demarat la data de 1 februarie 2012.
La începutul lunii mai 2012 a fost finalizată dezvoltarea și testarea sistemului.
În iunie 2012 au fost efectuate teste de către producătorii de aplicații software dedicate medicilor prescriptori și farmaciilor.
Lansarea sistemului a avut loc pe 2 iulie 2012.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can leave a response, or trackback.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>