Header

Planurile europene de a completa competențele digitale critice prind formă

January 30th, 2013 | Posted by admin in Informaţii

Există riscul ca revenirea din criză a economiei europene să fie întârziată de absența competențelor digitale corespunzătoare. Zilele trecute și-au făcut simțite prezența unele eforturi concertate, prin intermediul unui acord de principiu care își propune să dezvolte competențe digitale (eSkills), instrumente și servicii care are putea duce la o scădere a șomajului și la șanse sporite de găsire a unui loc de muncă în Europa.

Un panel de experți din sectoarele care se confruntă cu această problemă au căzut de acord că o marcă de calitate în industria de training și certificare pentru industria IT&C ar putea aduce o transparență sporită complexității de oferte ale diferiților furnizori de astfel de servicii. Această marcă ar facilita mobilitatea în rândul profesioniștilor IT&C și ar putea atrage noi talente în industrie.

Consecința ar putea fi o reducere rapidă a penuriei de competențe, o dezvoltare rapidă în zona adecvării competențelor la cerințele reale și o reducere critică în deficitul de competențe estimat pentru 2015.

“Apreciem entuziasmul și feedback-ul foarte pozitiv pe care l-am primit de la toți stakehoder-ii referitor la propunerea de a dezvolta o marcă de calitate. Aceasta ar putea să acopere penuria de competențe IT&C din Europa”, a declarat Werner B. Korte, director al empirica Bonn, Germania, care este coordonatorul proiectului pentru Comisia Europeană, Companii și Industrii.

La Bruxelles zilele trecute a avut loc o conferință la care au participat reprezentanți ai industriei, jucători din zona IT&C, educațională, din zona instituțiilor de certificare și examinare, din parte oficiilor naționale de muncă, ca și oficiali ai 4 comisii europene: Companii și industrii, Educație și cultură, Ocuparea forței de muncă și asistență socială și Rețele de comunicații, conținut și tehnologie.

În cadrul conferinței s-a ajuns la un consens în ceea ce privește faptul că o marcă de calitate ar putea spori concentrarea asupra completării competențelor digitale în zonele deficitare. Această marcă se va baza pe cadrul european e-Competențe (e-CF), dezvoltat de Comitetul European pentru Standardizare (CEN) și împreună cu un instrument de auto-evaluare (un prototip este disponibil la: www.eskillslandscape.eu) acestea ar putea oferi un ghid pentru certificarea IT&C, care să ofere căi mai clare de evoluție și profile mai exacte ale profesioniștilor IT&C.

Discuțiile dintre stakeholder-i vor continua în contextul Marii Coaliții pentru Job-uri Digitale care va fi lansată la Bruxelles pe 4-5 martie 2013.

Informații suplimentare:

Situl conferinței:

http://eskills-quality.eu/conference/event/

Contact:

Werner B. Korte – empirica GmbH: werner.korte@empirica.com, tel.: +49 228 98530-0

Link pentru e-skills pentru secolul 21:

http://ec.europa.eu/enterprise/sectors/ict/e-skills/

Link pentru Marea Coaliție: http://ec.europa.eu/digital-agenda/en/grand-coalition-digital-jobs

Link pentru comunicatul de presă al Marii Coaliții din 25 ianuarie 2013:

http://europa.eu/rapid/press-release_IP-13-52_en.htm?locale=en

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can leave a response, or trackback.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>