Header

Puterea este a noastră!?!

February 28th, 2015 | Posted by admin in Informaţii

consumerrightsProbabil că ați auzit că energia este mai ieftină atunci când este exces de putere în rețea și că este mai scumpă în timpul orelor de vârf de consum. Această variație de prețuri ar trebui să fie vizibilă și pe facturile pe care le plătim și dacă am putea să ne mutăm măcar o parte a consumului în perioadele în care energia este mai ieftină, am putea economisi sume frumușele. De ce n-am porni, de exemplu, mașina de spălat rufe sau vase în perioadele din zi în care energia este mai ieftină? Adevărat, acum aceasta ar presupune ca cineva să fie acasă în acele ore și să apese butonul de pornire. Dar cu noile electrocasnice inteligente, conectate la IoT (Internet of Things) acest lucru va putea fi făcut de oriunde sau chiar va putea fi controlat de o aplicație care să decidă automat acest lucru.

Nu totul ține însă de gadget-uri, mai contează și legislația și infrastructura și nu în ultimul rând să fii informat. Acum suntem cetățeni europeni și avem drepturi. Cam așa suna un slogan publicitar. Să vedem așadar cum stăm cu drepturile și în acest domeniu.

În legislația Uniunii Europene sunt garantate atât drepturile generale ale consumatorilor, cât și un set de drepturi de care toți cetățenii UE ar trebui să beneficieze atunci când vine vorba despre consumul de energie, din momentul în care s-a trecut la liberalizarea pieței de distribuție de energie. Printre altele, scopul acestora este să vă ajute să obțineți un contract mai avantajos și să vă puteți monitoriza și administra consumul propriu de energie.

Drepturile noastre, în calitate de consumatori de energie, ar trebui să fie stipulate clar în prevederile legislației românești, care ar trebui să respecte prevederile europene. Cu alte cuvinte legislația națională ar trebui să garanteze și să prevadă următoarele drepturi:

1. Conectarea locuinței la rețeaua electrică și furnizarea de electricitate.

2. Posibilitatea de a ne alege furnizorul și de a semna un contract cu el, luând în considerare orice furnizor de electricitate și/sau de gaze care ne poate oferi servicii.

3. Posibilitatea de a schimba rapid furnizorul de energie, fie el de energie electrică sau de gaze, fără a plăti taxe de penalizare.

4. Informații clare despre contract și posibilitatea de a denunța contractul. Informațiile trebuie să fie clare înainte de semnarea contractului de energie, orice modificare trebuie notificată în avans, iar dacă nu suntem de acord cu modificările trebuie să putem rezilia contractul. Un contract trebuie să poată fi reziliat, cu un preaviz de 14 zile, dacă contractul nu a fost încheiat la ghișeele furnizorului sau a fost încheiat de la distanță (prin Internet sau la telefon).
5. Informații precise despre consumul efectuat și modul în care a fost facturat.

6. Informații despre modul în care energia poate fi consumată mai eficient și despre beneficiile utilizării de mașini și echipamente care consumă energie din surse regenerabile.
7. Măsuri specifice de protecție a consumatorilor “vulnerabili”, definiți ca atare de legile naționale.
8. Rezolvarea ușoară a plângerilor și disputelor. Posibilitatea de a depune o plângere la furnizorul de gaze sau de energie elctrică, iar în cazul în care aceasta nu este soluționată în mod corespunzător, de a înainta plângerea unui organism independent, care să dea o rezoluție ieftină, promptă și corectă, înafara curții de justiție.

9. Obținerea unui certificat energetic pentru locuința pe care dorești să o cumperi sau să o închiriezi.

10. Punct unic de contact pe probleme de energie unde să te poți informa în privința acestor drepturi.
Punct unic de contact: Info Consumatori, Autoritatea Națională de Reglementări în domeniul Energiei (ANRE) http://www.anre.ro/informatii.php?id=784

Autoritatea națională de reglementare: ANRE http://www.anre.ro/

România nu are un instrument de comparare a prețurilor de la diferiți furnizori.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can leave a response, or trackback.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>