Header

De la cloud la Piaţa Unică Digitală

October 4th, 2016 | Posted by admin in Informaţii

Damir FilipovicÎn perioada 5-6 octombrie va avea loc la Bucureşti a şaptea ediţie a EuroCloud Forum. Desfăşurat pentru prima dată în România, evenimentul va aduce în discuţie Strategia Europeană de Cloud şi importanţa ei în cadrul Agendei Digitale a Europei, modul în care cloud-ul poate ajuta la transformarea Europei într-o Piaţă Unică Digitală, ultimele proiecte privind protecţia datelor şi impactul lor asupra adopţiei cloud la nivel european. În preambulul conferinţei, Damir Filipovic, Director Digital Enterprise & Consumer Policy, DigitalEurope, a avut amabilitatea să ne introducă în subiect.

IT TRENDS: În ce stadiu se află sectorul cloud european şi care sunt tendinţele pentru 2017?

Damir Filipovic: Sectorul cloud european continuă să crească – tendinţa este de a migra mai mulţi utilizatori cloud către un cloud hibrid, care combină serviciile cloud off premise cu cele on premise şi se integrează cu IT-ul tradiţional – aceasta înseamnă un mediu multi-vendor în creştere, că posibilitatea de a schimba furnizorii de cloud devine importantă, iar securitatea datelor şi interoperabilitatea devin preocupări de maximă importanţă. Cu alte cuvinte, când accesez un serviciu cloud ca utilizator sau client, cum mă asigur că datele mele sunt în siguranţă, stocate şi procesate în acord cu practici de securitate corecte şi conform cu reglementările în domeniu, şi cum îmi primesc datele înapoi şi în ce format, atunci când decid să renunţ la serviciu. Acestea sunt primele semne, dacă vreţi, ale unei pieţe cloud mai mature.

IT TRENDS: Ce acţiuni vor fi întreprinse în continuare în cadrul strategiei Digital Single Market pentru a promova dezvoltarea şi implementarea serviciilor cloud în Europa?

D.F.: Rămâne de văzut. Am dori să vedem ceva asemănător cu iniţiativa Cloud Communication din 2012, care a fost un instrument reuşit pentru promovarea adoptării cloud-ului în Europa. European Cloud Initiative este axată pe construirea infrastructurii de cercetare şi supercomputing, ceea ce este grozav, dar nu spune prea mult despre măsurile de promovare a adoptării cloud-ului la o scară mai largă în Europa.

IT TRENDS: Care sunt cei mai recenţi paşi făcuţi de Comisie către Piaţa Unică Digitală şi ce urmează?

D.F.: Cele mai recente măsuri sunt pachetele privind domeniul telecom şi modernizarea drepturilor de autor, publicate pe 14 septembrie. Ambele sunt majore, importante şi, aş spune, de referinţă pentru tot ce a făcut Comisia până acum cu privire la Piaţa Unică Digitală. În contextul a numeroase interese foarte diferite, a fost dificil pentru Comisie să lucreze la acest tip de propuneri legislative. În continuare, urmează iniţiativa privind fluxul liber de date şi o serie de aspecte privind economia datelor, precum proprietatea asupra datelor şi revizuirea Directivei ePrivacy. Sperăm că reprezentanţii Comisiei vor ţine de analiza acestora şi vor aproba fluxul liber al datelor, necesar pentru a elimina orice cerinţe de localizare a datelor în cadrul UE. În ceea ce priveşte proprietatea asupra datelor, se pare că aici nu există probleme mari până în prezent, care să necesite inițiative legislative. Cu privire la Directiva ePrivacy, industria digitală a recomandat combinarea acesteia cu viitoarele acte legislative General Data Protection Regulation, Network and Information Security Directive şi reglementările revizuite din sectorul telecom, în loc de a avea un instrument separat.

IT TRENDS: Care sunt cele mai importante aspecte ale propunerilor privind drepturile de autor?

D.F.: În domeniul drepturilor de autor este o reformă masivă transpusă în mai multe propuneri legislative. Pentru industria digitală, elementele cheie sunt excepţia pentru extragerea de text şi date, drepturile editorilor şi lipsa de acţiune în cazul excepţiei privind copia privată (aşa numitele copyright levies). În ceea ce priveşte extragerea textului şi a datelor, este lăudabil să avem o excepţie clară pentru cercetare şi educaţie, dar aceasta lasă scopurile comerciale în întuneric, făcând din extragerea comercială un gen de zonă gri. Acest aspect poate fi încă ajustat. Problema editorilor este că digitalul afectează vechile modele de business. Noi pur şi simplu nu credem că drepturile de autor sunt un instrument legal adecvat pentru protejarea modelelor de business existente. De asemenea, este îngrijorător că Europa adoptă o poziţie prin care o singură industrie (cea digitală) ar trebui să subvenţioneze alte industrii (publishing).

IT TRENDS: Ce obstacole blochează încă potenţialul Pieţei Unice Digitale şi cum intenţionează Comisia să le depăşească?

D.F.: Europa este încă formată din 28 de pieţe separate, cu viziuni şi implementări diferite ale regulilor EU. Dacă privim doar la modul în care este tratată documentaţia care însoţeşte plasarea produselor în diferite State Membre şi cum digitalul nu este folosit pentru a susţine acest proces (de exemplu, Europa încă nu doreşte să aplice etichetarea electronică pe dispozitivele cu ecran), este greu de înţeles de ce Comisia nu foloseşte instrumentele existente pentru a rezolva o parte din aceste probleme. Spre exemplu în acest caz, să schimbe aşa numitul Blue Guide. Dar Statele Membre nu vor încă acest lucru, ceea ce va avea, de asemenea, impact asupra măsurilor pe care Comisia ar putea să le ia.

IT TRENDS: Când credeţi că vom putea vorbi despre o Piaţă Unică Digitală finalizată, complet conectată?

D.F.: Industriile digitale au sperat că fundaţiile finalizării Pieţei Unice Digitale europene s-ar putea realiza în timpul mandatului prezentei Comisii, de exemplu până în 2019. Totuşi, în condiţiile în care unele măsuri încă urmează să fie luate, iar ceea ce este deja publicat de Comisie nu contribuie pe deplin la acel obiectiv, este greu de estimat. Până în prezent, propunerile Comisiei prezintă aspecte variate. De exemplu, cele mai recente propuneri, pachetele de măsuri prinvind domeniul telecom şi drepturile de autor. În cazul telecom, este vorba de un set matur de propuneri, care ar putea conduce la reglementări mai uşoare şi la investiţii mai mari în conectivitatea de bază, care devine fundaţia pentru toate serviciile viitoare, precum cloud, digitalizare etc. În ceea ce priveşte drepturile de autor, avem un mix de elemente pozitive şi negative, care ignoră oarecum economia datelor şi Internetul şi nu susţin intrarea Europei în era digitală.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can leave a response, or trackback.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>